Obniżenie ciśnienia tętniczego krwi

appetite-1239056_960_720

Spadek ciśnienia tętniczego (podobnie jak obniżenie poziomu cukru i cholesterolu we krwi) jest oczywiście pożądany u osób z nadciśnieniem (otyłość jabłkowa) lub gdy nadciśnienie i cukrzyca występują jednocześnie. 

Trzeba jednak pamiętać, że zarówno u osób z normalnym ciśnieniem, jak i u osób z niedociśnieniem, spadek ciśnienia tętniczego krwi prowadzi do przejściowych objawów w postaci zawrotów głowy, uczucia zagrażającego omdlenia, zwłaszcza gdy osoba odchudzająca się gwałtownie podnosi się z pozycji leżącej do stojącej, bądź gdy w pozycji stojącej wykonuje normalne poranne „oblucje”. Wszystkie te objawy nie są niebezpieczne, nawet u osób leczonych tabletkami na nadciśnienie lub cukrzycę, albo na jedno i drugie jednocześnie.

Oczywiście często (po konsultacji z lekarzem) trzeba zmniejszyć dawkę leków przeciwko nadciśnieniu i liczbę tabletek obniżających poziom cukru we krwi. Obniżeniu się ciśnienia tętniczego krwi można przeciwdziałać dwojako:

  • Zwiększenie ilości wypijanych płynów; Ilość płynów wypijanych w czasie odchudzania winna wynosić co najmniej dwa litry dziennie. Wskazane jest picie wód mineralnych np. Mazowszanki lub innych wód naturalnych z dużą zawartością minerałów. Sok z marchwi, sok pomidorowy, ew. inne soki owocowe mogą też wchodzić w grę, jeśli uwzględni się ich wartość kaloryczną.
  • Zwiększenie aktywności ruchowej; Ruch, gimnastyka i inne ćwiczenia fizyczne pozwalają na szybsze przystosowanie organizmu do względnego odwodnienia i zmniejszonej podaży węglowodanów odpowiedzialnych za spadek ciśnienia tętniczego krwi.